Als ondernemer krijgt u in toenemende mate te maken met duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. In de Europese Unie is hiervoor onder meer een nieuwe EU-richtlijn opgesteld: de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Volgens deze nieuwe richtlijn bent u verplicht om gedetailleerde informatie te verstrekken over de milieu-effecten, sociale verantwoordelijkheid en governance-praktijken. Deze nieuwe regels gelden voor de grootste, beursgenoteerde ondernemingen al vanaf het boekjaar 2024. Wat houdt de CSRD echter precies in en welke stappen moet uw onderneming zetten om aan deze regelgeving te voldoen? NNCourage ondersteunt u bij het creëren van Sustainable Solutions. Van Revenue Management tot Sustainability Consulting, wij helpen u bij iedere kwestie zodat uw onderneming gereed is voor de toekomst. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie via de website.
Met de ambitie om als eerste continent op aarde klimaatneutraal en volledig circulair te zijn, heeft de Europese Unie de CSRD-richtlijn in het leven geroepen. De CSRD richtlijn van de EU is een aanvulling op de al bestaande Non-Financial Reporting Directive (NFRD). Deze EU richtlijn heeft als doelstelling om ondernemingen te stimuleren om aanzienlijk te verduurzamen. De vereisten voor de duurzaamheidsrapportages worden namelijk enorm uitgebreid. Het is niet meer voldoende om alleen financiële rapportages over uw bedrijf te rapporteren. Ondernemingen binnen de EU worden verplicht daarnaast om ecologische, sociale en governance (ESG) risico’s binnen hun organisatie te inventariseren. Ook moet u als ondernemer duurzaamheidsinformatie verschaffen aan de stakeholders van uw bedrijf. Bovendien moet deze informatie worden getoetst door een externe partij. Door middel van de duurzaamheidsgegevens kunnen bijvoorbeeld investeerders, cliënten en consumenten een weloverwogen beslissing nemen om met uw bedrijf in zee te gaan. Om ervoor te zorgen dat uw bedrijf voldoet aan de vereisten van de CSRD, is het belangrijk om op tijd te beginnen met de voorbereidingen voor deze rapportages.
Als ondernemer bent u volgens de CSRD verplicht om een enorme hoeveelheid gedetailleerde informatie te verstrekken. De richtlijn is uitgebreider dan de NFRD, waardoor u plotseling veel meer gegevens moet verzamelen en analyseren. Volgens de CSRD hoeven echter niet direct alle bedrijven aan de richtlijn te voldoen. We zetten de verschillende organisaties die onder de CSRD vallen op een rij:
Alle grote beursgenoteerde bedrijven binnen de Europese Unie moeten in 2025 een duurzaamheidsrapportage aanleveren over het boekjaar 2024. Deze bedrijven zijn al verplicht om zich aan de NFRD te houden, maar de CSRD richtlijn breidt de vereisten aan het duurzaamheidsrapport uit
Naast de beursgenoteerde bedrijven is er een groep grote ondernemingen waarvoor de CSRD richtlijn nu ook verplicht is. Deze bedrijven voldoen aan ten minste twee van de volgende drie criteria:
Valt uw onderneming binnen twee van deze criteria? Dan dient uw bedrijf in 2026 een duurzaamheidsrapportage aan te leveren over het boekjaar 2025.
Als beurgenoteerde mkb-bedrijf bent u vanaf het jaar 2027 aan de beurt om een duurzaamheidsrapportage aan te leveren over het boekjaar 2026. Hiervoor kunt u gebruik maken van de vereenvoudigde ‘Listed SME-standaarden’, kortweg LSME. Dit is minder gecompliceerd dan de ESRS voor grotere ondernemingen. U mag als beursgenoteerde KMO ook gebruik maken van de uitgebreidere ESRS set 1 standaard, maar dit hoeft niet.
Beschikt u over een dochteronderneming die deel uitmaakt van een grotere groep? En voldoet die aan de bovengenoemde criteria? Dan dient uw dochteronderneming ook te voldoen aan de CSRD richtlijn.
Als niet-beursgenoteerde MKB-bedrijf hoeft u niet direct aan de CSRD richtlijn te voldoen. Toch kunt u ervoor kiezen om vrijwillig een duurzaamheidsrapport op te stellen. Naar alle waarschijnlijkheid zal de CSRD namelijk in de toekomst verplicht worden voor de gehele mkb. Bovendien moeten grote en beursgenoteerde ondernemingen gegevens over de duurzaamheid verzamelen, analyseren en rapporteren binnen hun gehele keten. Zij zullen dan ook zeker om informatie over de duurzaamheid vragen bij uw onderneming. Door een vereenvoudigde CSRD-rapportage op te stellen, voorkomt u dat u bij iedere klant deze informatie moet verstrekken.
Valt uw onderneming onder de CSRD richtlijn en zoekt u de beste manier om aan deze regelgeving te voldoen? NNCourage biedt uitgebreide ondersteuning aan bedrijven om zich voor te bereiden op de CSRD. Wij begeleiden u bij iedere stap van het proces: van het begrijpen van de regelgeving tot het daadwerkelijk voldoen aan de rapportagevereisten. Dit is hoe NNCourage u ondersteunt bij de CSRD:
Met jarenlange kennis en ervaring met complexe IT tools als Salesforce en Tacton helpen wij u om de complexe regelgeving te doorgronden en te vertalen naar praktische stappen. Een van de eerste stappen is het analyseren van uw huidige bedrijfsprocessen. NNCourage voert een grondige evaluatie uit om vast te stellen waar de knelpunten in uw onderneming zijn ten opzichte van de CSRD-vereisten. Met rapportages, processen en data krijgt u een helder beeld van de beoogde verbeteringen.
Aan de hand van de evaluatie zetten onze experts voor u een op maat gemaakte strategie neer. Met welke aanpassingen voldoet u het beste aan de CSRD? Een voorbeeld hiervan is het optimaliseren van bestaande bedrijfsprocessen om minder energie te verbruiken. Ook het gebruiken van hernieuwbare energiebronnen (zonne- of windenergie) of gerecyced verpakkingsmateriaal is een oplossing. Alles draait hierbij om maatwerk. Wij gaan samen met u in gesprek om te onderzoeken welke thema’s voor uw bedrijf relevant zijn. Vervolgens ondersteunen wij u bij de voorbereiding en verzorgen wij de rapportage. Zo creëren wij oplossingen die volledig zijn afgestemd op de unieke omstandigheden van uw onderneming.
NNCourage ondersteunt uw bedrijf bij het opstellen van de benodigde duurzaamheidsrapportage. Voor de rapportage is het verzamelen en analyseren van gegevens nodig. Welke data zijn wel of niet relevant, en hoe zorgen we ervoor dat uw bedrijf aan de CSRD richtlijn voldoet? Bovendien houdt NNCourage de continu veranderende regelgeving in de gaten. Zo zorgen we dat uw onderneming niet alleen voldoet aan de huidige eisen, maar ook voorbereid is op de toekomstige ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.
Om ervoor te zorgen dat uw medewerkers goed voorbereid zijn op de nieuwe vereisten van de CSRD, biedt NNCourage trainingen en workshops aan. Met deze opleiding verhoogt u het bewustzijn over duurzaamheid. Dit leidt ertoe dat de cultuur binnen uw bedrijf verandert, zodat u steeds beter aan de regels voldoet. Meer weten over de diensten van NNCourage? Neem dan direct contact met ons op via de website.