Bent u voor uw bedrijf op zoek naar Sustainability Consulting? NNCourage is in dat geval uw ideale partner. Wij beschikken over een uitgebreide expertise op het gebied van onder andere Carbon Accounting, Revenue Lifecycle Management en Tacton CPQ. Met onze geavanceerde technologie zorgen wij ervoor dat uw bedrijf voldoet aan de duurzaamheidsnormen van nu, maar ook die van de toekomst. Zo voldoet u aan de vraag van consumenten, investeerders en leveranciers. Wilt u meer weten over het verduurzamen van uw onderneming met Sustainability Consulting? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via de website.
Met Sustainability Consulting (vrij vertaald duurzaamheidsadvies) zorgen onze experts ervoor dat uw bedrijf duurzame praktijken in de bedrijfsvoering integreert. Het belangrijkste doel van ons Sustainability Platform is dat uw organisatie niet alleen voordelige, maar ook milieuvriendelijke strategieën ontwikkelt. In de meeste gevallen start Sustainability Consulting met een grondige analyse van de huidige processen in de organisatie. Onze experts onderzoeken bijvoorbeeld de CO2 footprint, het energieverbruik, het afvalbeheer, het watergebruik en andere milieueffecten. Aan de hand van deze evaluatie identificeren we op welke gebieden verbeteringen mogelijk zijn. Vervolgens zetten wij op maat gemaakte strategieën op om de milieuprestaties te verbeteren. Voorbeelden van deze strategieën zijn energie-efficiëntieprogramma’s, circulaire economiemethodes, duurzame toeleveringsketens of afvalreductie initiatieven. Door Sustainability Consulting voldoet uw organisatie aan de milieu wet- en regelgeving. Naar verwachting worden deze vereisten in de toekomst steeds strikter. In het woud van nationale en internationale regelgeving ziet een leek al snel door de bomen het bos niet meer. Onze experts zijn op de hoogte van de nieuwste protocollen, waaronder de Global Reporting Initiative (GRI), Sustainability Accounting Standards Board (SASB) en Corporate Sustainability Reporting Directive. Zo zorgen wij ervoor dat de rapportages van uw bedrijf voldoen aan de geldende milieuwetgeving. Onze Sustainability Consulting experts helpen u om nieuwe, duurzame veranderingen in uw bedrijf te implementeren. Met deze technologieën en processen beperkt u niet alleen de impact van uw bedrijf op het milieu. Ook zorgen deze veranderingen er vaak voor dat uw bedrijf sneller, effectiever en voordeliger functioneert. Van het implementeren van groene bouwtechnieken tot het investeren in hernieuwbare energiebronnen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Samen met u stellen we een plan van aanpak op dat volledig op uw organisatie is toegespitst. Sustainability Consulting gaat echter verder dan alleen milieubeheer. Ook sociale aspecten als arbeidsomstandigheden, maatschappelijke betrokkenheid en ethisch zakendoen horen bij Sustainability Performance Management. Als specialist geven wij u advies om uw verantwoordelijkheid ten opzichte van werknemers, de lokale gemeenschap en anderen te waarborgen. Met Sustainability Consulting optimaliseert u uw ecologische en sociale impact, waarbij u duurzame groei realiseert en de milieuregelgeving naleeft. Door duurzaamheid centraal te stellen, verbetert u uw milieuprestaties en versterkt u tegelijkertijd uw concurrentiepositie.
Sinds de jaren ’90 speelt onder overheden, bedrijven, consumenten, investeerders en andere belanghebbenden duurzaamheid een belangrijke rol. Er zijn uiteenlopende definities over het woord ‘duurzaamheid’, maar over het algemeen past men de uitleg uit het Brundtland rapport van 1987 het meest toe. Volgens dit rapport is duurzaamheid het voldoen aan behoeften in het heden, zonder de behoefte van toekomstige generaties in gevaar te brengen. De meeste discussies over duurzaamheid gaan dan ook over de belangrijke taak die bedrijven hebben om bij te dragen aan economische welvaart, milieukwaliteit en sociale rechtvaardigheid. Bedrijven hebben een grote impact op zowel het milieu als de maatschappij. Daarom richten ondernemers zich tegenwoordig niet alleen op het behalen van de meeste winst. Ook andere factoren zijn van belang. Ook is er een toenemende vraag naar milieuvriendelijke producten en technieken. Voorbeelden hiervan zijn hybride en elektrische voertuigen in plaats van de traditionele benzine- of dieselwagens. Duurzaam ondernemen is dan ook niet alleen een uitdaging, maar biedt kansen voor uw organisatie.
Uw gedrag ten aanzien van het milieu heeft invloed op de prestaties van uw bedrijf. Houdt u zich bijvoorbeeld niet aan de duurzaamheidsmaatregelen? Dan kan dit uw onderneming op een negatieve wijze beïnvloeden:
Omgekeerd geldt dat als u duurzaamheidsdoelstellingen binnen uw onderneming toepast, dit juist kansen oplevert. Aangezien u de impact op het milieu wilt verminderen, betekent dit dat uw onderneming minder materialen, energie en water zal toepassen. Verder zoekt u methodes om de bedrijfsprocessen effectiever te laten verlopen. Ook het verminderen van afval leidt tot een lagere hoeveelheid aan gebruikt materiaal. Dit zorgt voor enorme kostenbesparingen voor uw onderneming. Gezondheids- en veiligheidsmaatregelen dragen bovendien ook bij aan het besparen van kosten. Zo zorgen deze maatregelen ervoor dat de kans op bedrijfsongevallen kleiner wordt. Dit leidt onder meer tot productiviteit in de organisatie, aangezien er minder personeel door letsel of ziekte afwezig is. Ook krijgt u hierdoor minder te maken met compensatieclaims in verband met verwondingen. Op de lange termijn levert een duurzaamheidsstrategie dus op meerdere vlakken veel voordeel op.
Met de toegenomen focus op duurzaamheid verandert de rol voor het management en accountants. Waar traditioneel alleen de financiële informatie geanalyseerd werd, moet u nu als bedrijf milieu- en sociale factoren van prestaties beoordelen. Hiervoor zijn specifieke Sustainability Metrics nodig om een relevant en betrouwbaar inzicht te geven in de bedrijfsprocessen. Een populaire methode is hierbij de triple bottom line. Hierbij geldt dat uw bedrijf moet streven naar een positieve bijdrage voor:
Deze factoren worden dan ook wel ‘de drie P’s’ genoemd. We lichten iedere P nader toe:
De factor Mensen gaat zowel over de individuen binnen uw onderneming als daarbuiten. U moet hierbij denken aan uw personeel, cliënten, leveranciers of partners waarmee u samenwerkt. Ook het effect van uw bedrijfsactiviteiten op de directe omgeving speelt hierbij een rol. Zijn er vlakbij omwonenden of heeft u andere bedrijven op uw bedrijfsterrein? Als u een positief effect wilt hebben op de Mensen, houdt dit in dat u het personeelsbeleid netjes inricht en u zich bezig houdt met de ervaringen van de klanten. Ook investeert u bijvoorbeeld in de lokale gemeenschap.
Wanneer we het hebben over de factor Planeet, gaat dit uiteraard over onze planeet de aarde. Of u nu een producten produceert of diensten verleent. De activiteiten van uw bedrijf maken een impact op de planeet. Daarbij vraagt vrijwel iedere onderneming meer van de planeet dan dat er wordt teruggegeven. Voorbeelden hiervan zijn energieverbruik, afvalstoffen, toepassing van grondstoffen of het vervoer van producten of het personeel. Door de factor Planeet in ogenschouw te nemen, zoekt u naar methodes om deze impact te minimaliseren. U investeert in innovatieve technieken en bedrijfsprocessen, zoals natuurbehoud of het hernieuwbare energiebronnen.
Een onderneming kan enkel bestaan als er winst wordt opgebouwd. Winst maakt dat uw aandeelhouders zich gehoord voelen, levert kapitaal op om te investeren en zorgt dat u een buffer kunt opbouwen. Winst zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat u een lening kunt krijgen. Belangrijk is bij deze factor dat er niet puur naar de financiële impact gekeken wordt. De economische factor gaat meer om de invloed van uw bedrijf op de gehele samenleving. Voorbeelden hiervan zijn het creëren van werkgelegenheid en het betalen van belastingen.
Als bedrijf wilt u aan uw aandeelhouders een bepaald kapitaal aanleveren. Er is echter een groeiende erkenning dat er verschillende soorten kapitaal zijn. Deze vormen van kapitaal zijn verbonden met de drie factoren van de triple bottom line:
Het meten de derde factor Aandeelhouders/Profit of Prosperity is naar alle waarschijnlijkheid het meest eenvoudig. U let immers sinds de start van uw bedrijf op de financiën, zodat u precies weet hoeveel winst u maakt. Met key performance indicators (KPI’s) heeft u een helder overzicht van hoe uw bedrijf op financieel gebied functioneert. Hoe meet u echter uw prestaties op het gebied van Mensen/People of de Planeet/Planet? U kunt hiervoor Sustainability Metrics toepassen. Dit zijn in feite KPI’s op het gebied van duurzaamheid. De lijst van potentiële indicatoren is echter enorm breed. Het vaststellen wat de meest belangrijke indicatoren zijn, is daarmee complex. Dit zijn enkele voorbeelden van potentiële indicatoren waarmee u de duurzaamheid kunt onderzoeken en analyseren:
Welke hoeveelheid energie verbruikt uw bedrijf? Van wat voor soort energie maakt uw onderneming gebruik? Is het energieverbruik verlaagd sinds de invoering van duurzaamheidsmethodes in het bedrijf?
Wat is de hoeveelheid stoffen die worden gebruikt aan materiaal voor uw producten? Welk percentage hiervan is recycled?
Hoeveel water wordt er verbruikt in uw onderneming, en welk percentage hiervan wordt opnieuw gebruikt?
Hoeveel van de leveranciers waarvan u gebruikt maakt, voldoen aan de duurzaamheidsvereisten? Daarnaast speelt de totale afstand van de goederen en materialen in de toeleveringsketen een rol. Hoe groter de afstanden zijn die de materialen en producten moeten afleggen, des te groter de impact op het milieu. Dit leidt bijvoorbeeld tot meer brandstofverbruik en uitstoot van broeikasgassen gedurende het transport.
Hoeveel afval wordt er geproduceerd door uw bedrijf? Bovendien speelt het soort afval en de afvalverwerkingsmethode hierbij een rol. Kan er bijvoorbeeld afval gerecycled worden?
Hoeveel gezondheids- en veiligheidsincidenten hebben er plaatsgevonden op de werkvloer? Hoe minder bedrijfsongevallen er waren, des te veiliger de werkplek is. Ook de hoeveelheid dagen dat werknemers zich ziek hebben gemeld, speelt een rol. Hoe lager het verzuimpercentage, des te beter de gezondheid en het welzijn van de werknemers ervoor staat.
Hoeveel broeikasgassen stoot uw bedrijf uit? Bovendien is de samenstelling van het soort gas van belang. Zijn er giftige stoffen bij betrokken? Hoe hoog is de CO2 uitstoot? Hiermee berekent u uw carbon voetafdruk.
Deze indicatoren helpen niet alleen om duurzaamheid te bevorderen, maar leiden ook tot betere bedrijfsprestaties. Het monitoren en verminderen van energieconsumptie leidt bijvoorbeeld tot lagere energiekosten en het beperken van de milieu impact. Indicatoren die dus gericht zijn op de factor Planeet, hebben tegelijkertijd invloed op de factor Aandeelhouders of Profit.
Met de Sustainability Metrics meet u hoe uw bedrijf functioneert. De vraag is echter: hoe weet u of uw bedrijf goed presteert? Per definitie is het meten van een prestatie altijd selectief. U kunt als bedrijf nu eenmaal niet ieder aspect onderzoeken. Daarom maakt u keuzes om alleen de belangrijkste factoren en indicatoren te analyseren. In het kader van de duurzaamheid zijn de volgende vragen van belang:
We raden u bijvoorbeeld aan om allereerst de volledige organisatie te onderzoeken, zodat u een helder beeld heeft van de gebieden die de grootste impact hebben op de duurzaamheid. Deze gebieden zijn vervolgens het meest geschikt voor analyses om te zien of uw bedrijf goed presteert op het gebied van duurzaamheid.
Om ervoor te zorgen dat de gegevens betrouwbaar en zinvol zijn, zijn een aantal factoren van groot belang bij Sustainability Consulting. Hoe worden de prestaties bijvoorbeeld gemeten, zodat u ervan verzekerd bent dat de data betrouwbaar worden vastgesteld? Het is bijvoorbeeld belangrijk om vergelijkingsmateriaal te hebben, zodat u de prestaties onafhankelijk kan beoordelen. Ook is het van belang dat u de indicatoren duidelijk formuleert. Zo is consistente en betrouwbare meting mogelijk. Bij het meten is daarnaast een voortdurende meting noodzakelijk. Na verloop van tijd ziet u immers verschuivingen van de prestaties. De uitdaging bij duurzaamheidsprestaties is dat de indicatoren nog niet algemeen vastgesteld zijn. Dit in tegenstelling tot de indicatoren om financiële prestaties te duiden. Over duurzaamheid wordt bovendien verschillend gedacht per land, gemeenschap of individu. Waar sommige initiatieven door de ene organisatie als duurzaam worden beschouwd, zien anderen deze maatregelen als irrelevant.
Om ervoor te zorgen dat duurzaamheid wordt nageleefd, zijn er diverse internationale initiatieven om strategieën rondom dit onderwerp vorm te geven. Een voorbeeld hiervan is de Global Reporting Initiative (GRI), waarin normen worden beschreven over het rapporteren van economische, ecologische en sociale effecten. Hierin staat bijvoorbeeld vermeld welke informatie ondernemers moeten rapporteren. Deze normen zijn echter nog niet verplicht voor alle ondernemingen. De Verenigde Naties hebben daarnaast de Sustainability Development Goals (SDG’s) in het leven geroepen. Ook deze SDG’s zijn aanmoedigingen voor bedrijven om duurzaamheidsmaatregelen in de rapportages op te nemen. De SDG’s maken een onderdeel uit van de Agenda voor Duurzame Ontwikkeling van de Verenigde Naties in 2030. Binnen deze agenda heeft de VN vastgesteld dat zij in 2030 armoede, klimaatverandering en onrecht en ongelijkheid willen bestrijden. Met 17 high level goals voor duurzame ontwikkeling, wil de VN bedrijven stimuleren om aan bepaalde doelstellingen te voldoen. Voorbeelden van deze SDG’s zijn ‘waardig werk en economische groei’, ‘verantwoorde consumptie en productie’ en ‘geen armoede’. Iedere doelstelling wordt vervolgens ondersteund met indicatoren om de prestaties van de doelstelling te kunnen meten.
Om de Sustainable Solutions een succes te laten zijn, is het belangrijk dat de volledige organisatie de duurzaamheidsdoelstellingen omarmt. Enerzijds doet u dit door senior managers aan te moedigen zich bezig te houden met de duurzame bedrijfsdoelstellingen. Anderzijds is het van groot belang dat u het verband aantoont tussen duurzaamheid en het succesvol zakendoen. Een mogelijke manier om dit te doen, is door de duurzaamheidsdoelstellingen te vertalen naar alledaagse activiteiten. In plaats van aan een bouwbedrijf te vragen ‘hoe beïnvloedt klimaatverandering uw onderneming?’, stelt u concrete vragen. Heeft een risico van overstromingen of wijzigingen van het waterpeil bijvoorbeeld invloed op de projecten van het bouwbedrijf? Duurzame bedrijfsactiviteiten integreert u bovendien in de rapportage. Zo wordt het een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering. Heeft u vragen over Sustainability Consulting? NNCourage adviseert en begeleidt u graag in dit transformatieproces. Wij beschikken over een jarenlange ervaring op het gebied van Sustainable Solutions. Vraag vrijblijvend meer informatie aan over onze dienstverlening via de website.